mE I EK® Frequently Asked Questions

Elgar TW series
PROGRAMMABLE POWER

SUMMARY OF QUESTIONS

Q1. Do I need to have a neutral connection on the input of my TW series source?

Q2. Can I remove the ground bonding jumpers (GND to NEUT) that tie the output neutral of my TW series unit to
the chassis ground?

Q3. CanI connect my delta configuration load to the TW source’s wye output?

Q4. How do I use remote sense when using a delta load with the TW series source?

Q5. Since the TW series unit that I have is rated at 1750VA per phase, can I get more than 13A current out if my
application is at a low voltage, keeping limit below 1750VA?

Q6. Can I geta TW series source that can run on single phase input power at 120VAC?

Q7. Canthe TW series phase lock to an external clock or to another AC source?

Q8. Can a dock signal output be provided for a frequency and/or phase reference?

Q9. If my sense leads disconnect, will the output jump to full scale?
Q10. Can my TW operate on a 400Hz input?

QUESTIONS AND ANSWERS

Al. Do need to have a neutral connection on the input of my TW series source?

For some versions of the TW series, an input neutral is not required. Check the full model number that
appears on the nameplate, which is located on the right side panel of the chassis when facing the front. An
example model number would look like: TW5250A-1 or TW3500A-3. The last number in the model number
grouping indicates the unit’s input configuration. If the input configuration is a “1” (as in the first example
model number) or a “3"” (as in the second example model number), it utilizes a 3-phase input at a nominal
208V line to line, and does not require a neutral connection even though a neutral termination is provided
on the input interface (it is not connected internally on these models). Other models in the series (where
that same number position in the model number is a “2,” or "4” ) must have a neutral connection. Refer to
the installation section of your manual for additional details on input power requirements (subsection 2.8).

[Return to Summary of Questions]

A2. Can I remove the ground bonding jumpers (GND to NEUT) that tie the output neutral of my TW series unit to
the chassis ground?

Yes, the output neutral can be disconnected from the chassis. The output neutral can float only about 20V
above the ground. Above 20V a safety system shuts the TW output down.

[Return to Summary of Questions]

A3. Can I connect my delta configuration load to the TW source’s wye output?

Yes, The output can drive a delta load. Since the programmed voltage is referenced line to neutral, take
this into consideration when setting a line-to-line voltage for your delta load.

[Return to Summary of Questions]
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A4. How do I use remote sense when using a delta load with the TW series source?

The three phases will go the appropriate remote terminations for the appropriate phases. The Sense
Neutral will just be tied locally to the output Neutral termination.

[Return to Summary of Questions]

A5. Since the TW series unit that I have is rated at 1750VA per phase, can I get more than 13A current out if my
application is at a low voltage, keeping limit below 1750VA?

No. Even though your application may be less than the rated 1750VA limit, the amplifier can only provide a
defined maximum current. The maximum rms current that can be delivered for voltages from 0 to 135V for
the low range is 13A. The maximum rms current that can be delivered for voltages from 0 to 270V in the
high range is 6.5A. Output voltage can reach 156V in the low range and 312V in the high range; however,
the maximum VA limit cannot be exceeded. E.g., at 140V output in the low range the current limit is 12.5A.

[Return to Summary of Questions]

A6. Can I get or modify a TW series source that can run on single phase input power at 120VAC?

No. The input power required to operate this product would demand more current that what is commonly
available from 120V distribution.

[Return to Summary of Questions]

A7. Can the TW series phase lock to an external clock or to another AC source?
Yes. Reference section 3.8 in the operation manual.

[Return to Summary of Questions]

A8. Can a clock signal output be provided for a frequency and/or phase reference?
Yes. Reference section 3.8 in the operation manual.
[Return to Summary of Questions]

A9. If my sense leads disconnect, will the output jump to full scale?

No. The TW utilizes an internal resistance to tie the sense leads to the output. If the sense leads
disconnect, the output at the load will drop in voltage. The amount of drop depends on the resistance of
the output cables and any contacts, switches etc. in the lines.

[Return to Summary of Questions]

A10. Can my TW operate on a 400Hz input?

If your model has the PFC input option, yes. You can determine the input option by the full model number
that appears on the nameplate, which is located on the right side panel of the chassis when facing the
unit’s front panel. An example model number would look like: TW5250A-4 or TW3500A-3. The first
number following the dash indicates the unit’s input option. If the input option is a “"4” (as in the first
example model number) or a "3” (as in the second example model number), then you have the PFC
option. (If the first number after the initial seven-character grouping is a “1” or a “2,” you have the Rectifier
option, which cannot operate on a 400Hz input.

[Return to Summary of Questions]
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